Nový univerzální protokol Matter.

 

Jako nejžhavější „nováček“ v odvětví chytrých domácností v tomto roce si „Matter Protocol“ klade za cíl vyřešit problém fragmentace v oblasti inteligentních domácností vytvořením jednotného „jazyka“ aplikační vrstvy, aby se odstranily problémy s kompatibilitou mezi různými protokoly a různými ekosystémy. . Díky společné propagaci společností Google, Apple, Amazon, SmartThings a mnoha dalších hráčů Matter včetně „eWeLink“ se Matter může stát jedním z největších hnacích motorů budoucí „nové éry“ IoT.

V případě oficiálního vydání Matter bude také oficiálně představena první várka „Matter Products“ a značek, které používají „eWeLink Matter Solution“.

 

Google

Již v květnu na konferenci Google I/O 2022 společnost Google jasně uvedla, jaká zařízení NEST budou aktualizována jako ovladače Matter, což jim umožní uvést do provozu všechny produkty Matter a ovládat je prostřednictvím aplikace Google Home, Google Assistant a ovladačů pro chytré domácnosti Android.

Apple HomeKit

Začátkem června 2022 na WWDC Apple oficiálně oznámil, že jeho chytrá domácí platforma HomeKit bude bez problémů kompatibilní s Matter. V budoucnu budou uživatelé moci skenovat, přidávat, kontrolovat stav a ovládat zařízení podporovaná Matter prostřednictvím aplikace Apple Home App nebo aplikací třetích stran, které se integrují s Homekit.

Apple nejen vyjádřil svá očekávání ohledně Matter, ale také představil první várku partnerů v souvisejících relacích, včetně „eWeLink“. „Matter umožňuje, aby příslušenství pro chytré domácnosti spolupracovalo napříč platformami,“ řekl Apple, „Mnoho předních značek již pracuje na Matteru s více než 130 produkty, které se připravují, a to je jen začátek.“

Amazon Alexa

Na CES 2022 Amazon oznámil, že Matter bude podporován na zařízeních Echo, včetně většiny Echo, Echo Dots, Echo Plus, Echo Studio a Echo Show, a stávající zařízení Echo budou moci podporovat Matter prostřednictvím aktualizace softwaru, jakmile bude k dispozici. oficiálně propuštěn. Amazon také uvedl, že jeho čtvrtá generace Echo se stane Thread border routerem, který pomocí Matter vytvoří most mezi sebou a Wi-Fi sítěmi (podporuje Matter over Thread)

A co víc, Amazon oznámil, že spustí FFS (Frustration Free Setup) pro Matter přes WiFi, kde mohou oprávnění zákazníci jednoduše rozbalit a zapnout svá zařízení Matter a tato zařízení se automaticky připojí k síti. Amazon Alexa uzavřel partnerství s řadou předních značek pro chytré domácnosti, včetně eWeLink, aby na zařízení Matter aplikoval technologii FFS (Frustration Free Setup).

Samsung SmartThings

Na CES 2022 Samsung také oznámil, že jeho nový Home Hub bude podporovat Matter, standard, který bude moci fungovat jako ovladač pro jeho zařízení Galaxy, televize a zařízení Family Hub. Kromě toho společnost Samsung nedávno oznámila program Partner Early Access Program pro své SmartThings a první várka zařízení pro chytrou domácnost Matter, jako jsou světla, zámky a senzory, začala podléhat testování kompatibility napříč platformami.

IKEA

Na konci května 2022 IKEA oznámila, že bude spuštěno centrum pro chytré produkty připravené na záležitosti s názvem Dirigera. Dirigera znamená ve švédštině „dirigent“ a má tvar malého hokejového puku. Největší rozdíl oproti minulé generaci hub Tradfri je v tom, že podporuje standardy Matter.

IKEA zdůraznila snadné použití produktu a výkonné možnosti personalizace a odhalila, že IKEA v roce 2023 vyvíjí vlastní cloudovou síť pro vzdálený přístup ke svým zařízením pro chytrou domácnost.

Hodnota hmoty pro koncové „uživatele“

Žádné ekologické bariéry

V současné době se přední hráči chytrých domácností zavázali k podpoře Matter a telefony, stejně jako běžné terminály pro ovládání chytrých zařízení v našem každodenním životě (jako je iOS/Android, hlasoví asistenti, chytré reproduktory atd.) budou tuto záležitost podporovat. standard a uživatelé ani nepotřebují extra aplikaci Matter a mohou přímo ovládat zařízení Matter.

Navíc na základě funkce Matter's Multi Admin mohou uživatelé připojit svá zařízení k jakémukoli ekosystému podporovanému Matter, nastavit specifické systémy pro každé zařízení ke sdílení nebo snadno přidat více zařízení do nového ekosystému, což znamená, že jediné zařízení Matter může podporovat více ekosystémů na více platformách současně.

Pro koncové uživatele funkce „multiplatformních“ zařízení Matter odstraní spoustu zmatků a překážek na cestě chytré domácnosti, což uživatelům umožní mít plynulejší zážitek.

Více automatizace

Matter umožňuje efektivní komunikaci přímo mezi zařízeními, bez potřeby specifického „přeposílání“ zařízení. Například inteligentní spínač nebo senzor Matter může přímo „zapnout/vypnout“ žárovku Matter bez potřeby jakékoli aplikace, cloudové služby nebo jiné speciální akce. Po konfiguraci lze komunikaci a ovládání mezi zařízeními Matter provádět přímo v místní síti.

Více zabezpečeno

Matter také definuje sadu bezpečnostních mechanismů, které byly iniciovány, vyvinuty a ověřeny několika předními společnostmi, které vyrábějí zařízení Matter s vysokou bezpečností.

Očekává se, že bude představeno řešení eWeLink Matter a brzy bude představena první várka produktů Matter využívající „řešení eWeLink“.

Velké výhody pro OEM partnery eWeLink spočívají v tom, že stačí integrovat řešení eWeLink Matter do svých vlastních produktů pro chytrou domácnost, aby získali přístup ke všem ekosystémům podporovaným Matter a vyskočili ze složitosti kompatibilní práce a snížili rizika skladování a zásob. zátěž pro různé kategorie, zaměřte se nakonec na marketing a zapojení uživatelů.

Specifikace Matter byla oficiálně vydána a první várka produktů využívajících řešení eWeLink Matter bude také debutovat jako „světově první várka produktů Matter“.