Srovnání dveřních a okenních senzorů Sonoff

Srovnání dveřních a okenních senzorů Sonoff DW2-RF, Sonoff DW2-Wifi a Sonoff SNZB04

Všechny tři senzory senzory plní svou funkci, ale každý z nich používá jiný způsob komunikace. Vzhledem k jejich podobnosti se zaměřím jen na největší rozdíly ve fungování zmíněných zařízení, a to jsou:

  • rozměry
  • výdrž baterie
  • cena
  • funkce

 

Rozměry DW2 RF a DW2 Wifi jsou stejné a podle mě jsou velmi kompaktní, není třeba je porovnávat, proti tomu SNZB04 ještě výrazně pokročil v miniaturizaci, kterou umožňuje technologie ZigBee s nízkou spotřebou energie a tedy i menší baterií. Ze srovnání rozměrů nejlépe vychází SNZB04. Nejlépe nám srovnání ukáže fotografie:

SNZB04 VS DW2_1

 

Baterie a její výměna je něco, co určitě nechceme dělat často, stojí čas, peníze a zařízení můžeme poškodit při manipulaci. Tento parametr má jednoznačně nejlepší SNZB04 a vzhledem k technologii ZigBee se tomu dá reálně věřit, ačkoliv výdrž baterie bude vždy  záviset na frekvenci použití, tedy počtu otevření/zavření. Trochu mě překvapila informace o výdrži baterie od výrobce u verze DW2 wifi (3+ měsíce), moje zkušenost je taková, žedoba životnosti byla výrazně delší (až jeden rok), ale opět záleží na četnosti použití. 

Cena se na první pohled zdá být jako nejsnáze porovnatelný parametr, ale je potřeba do ní zohlednit další skutečnosti.  Např. Sonoff SNZB04 je jednoznačně nejdražší, ale jde spíš o to, kolik senzorů chcete celkově používat, jestli už máte Bridge ZigBee, a také promítnutí ceny baterií v dlouhodobém horizontu. Pokud  chcete pouze jeden senzor, není až tak výhodné kvůli tomu kupovat Bridge, a proto je v tomto případě nejlepší řešení DW2 - wifi. V případě vyššího počtu senzorů se Bridge už vyplatí, takže zde podle mě vyhrává ZigBee verze. 

Funkce všech senzorů vidíte níže v tabulce, upozornil bych jen na to, že DW2 RF nemá notifikaci, jestli jsou dveře otevřeny nebo zavřeny, ale pouze takovou, že došlo ke změně, nepoznáte tedy, jaký je aktuální stav. Dalším mínusem je absence notifikace slabé baterie, jednoho dne prostě zařízení přestane fungovat a vy nevíte proč. Další funkce jsou podobné, oceňuji připojení kamery, takže hned vidíte, kdo dveře otevřel, a záznam historie, která se dá dobře využít třeba když dáte senzor na dveře lednice:-)

DW2-RF-750PX_06