Zigbee VS wifi, co je lepší?

 

 

Každé zařízení v chytré domácnosti musí být nějakým způsobem napojeno do domácí sítě a dnes si řekneme, jaké výhody a nevýhody mají jednotlivé typy připojení.

Takže wifi, nebo Zigbee?

 

 

Co je Wi-Fi?
Wi-Fi je zkratka slova Wireless Fidelity. Wi-Fi je technologie protokolu bezdrátové sítě široce používaná pro místní sítě a funguje na komunikačním standardu 2,4 GHz/5 GHz. Je založena na standardu IEEE 802.11 b/g/n, který je definován Institutem elektrotechnických a elektronických inženýrů (IEEE) jako zvláštní specifikace pro WLAN. Inteligentní zařízení ovládaná Wi-Fi mohou navzájem bezproblémově komunikovat prostřednictvím připojení k internetu pomocí sítě WLAN nebo bezdrátového přístupového bodu zvaného AP. V síti WLAN je přístupový bod používaný k přijímání a přenosu dat mezi uživateli. Wi-Fi poskytuje síťové připojení pomocí rádiových frekvencí, díky nimž je umožněn přístup k internetu chytrým zařízením kompatibilním s Wi-Fi. 

Výhody:
Větší bezpečnost při přenosu dat. Není třeba rozbočovač, komunikuje přímo s routerem. Nižší náklady na vybudování inteligentního domácího systému. Podpora velkého množství zařízení.

Nevýhody:
Vysoká spotřeba energie (cca 1W).  Potřebuje stálé napájení. Kvalita routeru - pro zajištění bezproblémové komunikace mezi zařízeními je důležitý vysoce kvalitní router. V oblasti s výskytem více wifi sítí může docházet k výpadkům díky vysílání na stejném kanálu.  K routeru bývá v domácnostech často připojeno velké množství zařízení, která mohou připojení zpomalit. (Každé zařízení má jiný požadavek na rychlost, takže připojení bude záviset na přenosové rychlosti připojeného zařízení.) Jak ověřit kvalitu a stabilitu wifi ? (link)

Co je ZigBee?
Technologie ZigBee je vyvinuta ZigBee Alliance. ZigBee je nízkoenergetický komunikační protokol používaný k vytvoření malých sítí typu mesh. To znamená, že signál může snadno přeskakovat z jednoho zařízení ZigBee na druhé, aniž by bylo nutné, aby se každé zařízení muselo připojit k internetu pomocí Wi-Fi.  Ale vyžaduje, abyste k udržování komunikace mezi zařízeními používali centrální rozbočovač.

ZigBee je navržena jako jednoduchá a flexibilní technologie pro tvorbu i rozsáhlejších bezdrátových sítí, u nichž není požadován přenos velkého objemu dat. K jejím hlavním přednostem patří spolehlivost, jednoduchá a nenáročná implementace, velmi nízká spotřeba energie a v neposlední řadě též příznivá cena.

Zjednodušeně, díky ZigBee 3.0 spolu mohou komunikovat zařízení různých značek a výrobců a uživatel může mít vše v jedné aplikaci. Důležité je také upozornit. že aplikace musí být na požadované zařízení připravena. 

Výhody:
Nízká spotřeba energie, úspora peněz za výměnu baterií, případně energii. Miniaturní rozměry elektroniky.  Rychlá komunikace. Nízké rušení. 

Nevýhody:
Vyžadují připojení rozbočovače, aby byla zajištěna normální komunikace mezi zařízeními ZigBee. Nízká rychlost přenosu dat mezi všemi zařízeními ZigBee. Nižší rychlost přenosu se může projevit například u teploměrů, zde dochází ke komunikaci maximálně 1x za minutu.


Závěrečné slovo:
Wi-Fi VS ZigBee, co je pro váš domov správné? To záleží na tom, jaký priorita je pro vás důležitější. Pokud nechcete mít centrální rozbočovač, je pro vás výhodnější Wi-Fi. Pokud chcete provozovat svou inteligentní domácnost pomocí technologie s nízkou spotřebou energie, vyhrává zařízení ZigBee.