Co je ZigBee 3.0 a co ZigBee aliance

 

Co je ZigBee?

ZigBee je bezdrátová komunikační technologie vystavěná na standardu IEEE 802.15.4

Podobně jako Bluetooth je určena pro spojení nízkovýkonových zařízení v sítích PAN na malé vzdálenosti do 75 metrů. Díky použití multiskokového ad-hoc směrování umožňuje komunikaci i na větší vzdálenosti bez přímé radiové viditelnosti jednotlivých zařízení. Primární určení směřuje do aplikací v průmyslu a senzorových sítích.

ZigBee je navržen jako jednoduchá a flexibilní technologie pro tvorbu i rozsáhlejších bezdrátových sítí u nichž není požadován přenos velkého objemu dat. K jejím hlavním přednostem patří spolehlivost, jednoduchá a nenáročná implementace, velmi nízká spotřeba energie a v neposlední řadě též příznivá cena.

Zjednodušeně, díky ZigBee 3.0 spolu mohou komunikovat zařízení různých značek a výrobců a uživatel může mít vše v jedné aplikaci.

 

ZigBee Aliance

Je soubor společností, které se domluvily na novém ZigBee 3.0 standardu, mezi tyto společnosti patří: Apple, Google, Somfy, Amazon, Ikea, atd.

Díky tomu se můžeme těšit na spoustu nových zařízení s podporou ZigBee 3.0 , která budete moci na dálku ovládat přes Zigbee hub i v aplikaci eWeLink.