Jak poznám, že má síť je rušena a je třeba změnit její nastavení?

 Použijte program pro analýzu okolních Wi-Fi sítí.

Doporučujeme například program Wi-Fi Analyzer, který je dostupný pro telefony s Androidem a počítače s Windows. Program vám kromě jiného ukáže, na jakých kanálech vysílají Wi-Fi sítě ve vašem okolí a pomůže vám vybrat optimální (volný) kanál pro vaši síť.

 

Co jsou Wi-Fi kanály a kdy může docházet k rušení mé sítě?

  • Aby bylo možné provozovat více Wi-Fi sítí v jedné oblasti, existuje na frekvenci 2,4 GHz 13 kanálů, na kterých jednotlivé routery vysílají Wi-Fi signál. Zjednodušeně řečeno to znamená, že pokud ve svém bytě zachytíte signál dalších tří Wi-Fi sítí od sousedů, měla by v ideálním případě každá fungovat na jiném vysílacím kanále, aby se vzájemně nerušily.
  • Pokud by dvě nebo více sítí používalo stejný vysílací kanál, může docházet k vzájemnému rušení Wi-Fi sítí, které se projeví výpadky připojení, snížením rychlosti apod.
  • Většina routerů si nastavuje Wi-Fi kanál automaticky a volí nejlepší možnost, někdy je ale potřeba provést ruční zásah.
  • Mezi Wi-Fi kanály jsou tři, které umožňují fungování více Wi-Fi sítí v jednom místě prakticky bez rušení. Jde o kanály 1, 5 a 9. Pokud je ve vašem okolí příliš mnoho Wi-Fi sítí a nemáte k dispozici žádný volný kanál, potom lze vybrat jeden z nich a sítě by se neměly vzájemně rušit.
  • V ČR si u většiny routerů můžete zvolit také kanály 12 a 13. Ty jsou však v některých zemích zakázané, proto se může stát, že některá zařízení by vaši Wi-Fi síť nemusela najít, pokud byste je použili.
  • V případě Wi-Fi na frekvenci 5 GHz se rušení s okolními sítěmi prakticky nemusíte obávat. Výhodou této frekvence jsou kromě kapacity také vyšší dosažitelné rychlosti. Nevýhodou pak nižší dosah sítě a ne všechna zařízení umějí s 5GHz Wi-Fi pracovat.