Sonoff Basic porovnání R1, R2, R3

 

Zatím poslední verze (revize) produktu Sonoff Basic s označením R3 se oproti předchozím verzím poměrně zásadně změnila jak ve vzhledu, tak i v provedení samotné desky.

Nově máme k dispozici dvě stavové diody – červenou a modrou – tak jak jsme to doposud znali z větších přepínačů – např. Sonoff TH10/16  a nebo verze Sonoff POW.

Ještě větší změnou je pak rozdělení samotné desky na dva moduly. Jednu větší část tvoří vše okolo samotného přepínače a menší horní část pak obsahuje samotný čip ESP8285, piny pro komunikaci, LED diody, tlačítko a anténu WiFi.

Nejprve jsem moc nechápal, co vedlo Sonoff k tomuto kroku, ale vše se vyjasnilo uvedením úplně nového Sonoff Basic BASICZBR3, který namísto WiFi používá technologii Zigbee.

Poslední větší změnou je pak podpora tzv. DIY, což znělo skvěle – idea je, že můžete zařízení lokálně integrovat nebo přeflashovat bez nutnosti použít sériovou linku. Bohužel realita je o dost smutnější a celý proces je zejména pro přefleshování kompikovanější než použití seriového rozhraní.

Nabízí se otázka, zda má smysl upgradovat z verze R1/R2 a novější verzi? Za mě určitě nikoliv. Funkční rozdíly nejsou téměř žádné a změny jsou spíše vzhledové. Pokud však uvažujete o koupi nového Sonoff Basic, pak není příliš velký důvod se poslední verzi vyhnout. Nejvíce oblíbená však stále zůstává verze R2 – má 220V vedeno v samostatných drátech, namísto přímo na desce a poskytuje více možností rozšíření přes GPIO.

 

DSCF2407-scaled (1)sonoff-basic-compare