Srovnání měřičů spotřeby Sonoff POW R3 a R2.

 

Stejně jako předchozí verze POW R2 , Sonoff POW R3 je WiFi chytrý měřič a také WiFi inteligentní reléový spínač 2 v 1, který využívá aplikaci eWeLink a cloudovou platformu. Jeho softwarové funkce jsou v podstatě stejné jako u R2: zobrazuje proud, výkon a napětí a zaznamenává a ukládá údaje o spotřebě po dobu 3 měsíců, obojí je zobrazeno v grafu v aplikaci a je k dispozici ke stažení ve formátu CSV.

 Aplikace má také měřič spotřeby, které měří spotřebu ovládaného elektrického zařízení od „startu“ do „stop“. V aplikaci můžete také zadat cenu za kWh, aby se zobrazily i náklady na spotřebu.

 Funkce OPS chrání ovládané zařízení, lze nastavit minimální nebo maximální výkon, maximální napětí nebo max. proudu, kde se řízený obvod vypne.

 Podporuje funkci inching / automatické vypnutí a také podporuje výchozí nastavení stavu (OFF / ON / LAST STATUS).

 

Jako všechna ostatní zařízení kompatibilní s eWeLink je samozřejmě POW R3 také kompatibilní s Google Home a Amazon Alexa. Podle produktové stránky výrobce je zařízení kompatibilní také s Alexa Energy Dashboard a eWeLink Advanced.

Vůbec první pozitivní dojem vyvolal vzhled POWR3 a samozřejmě váha produktu. Ve srovnání s POW R2 (který má stejnou velikost jako TH10 / TH16) má POW R3 mnohem větší, rozměry 16,2 x 12,2 x 4,55 cm, zařízení, které je ještě větší než Sonoff 4CH PRO R3.

Abychom vám ukázali rozdíl, přidali jsme POWR2 vedle nového Sonoff POWR3 na níže uvedené obrázky (POW R2 je vlevo, POW R3 je vpravo) :

 

Jak můžete vidět na obrázku, zadní strana POW R3 je již připravena pro montáž na DIN lištu elektroskříně, takže POW R3 – na rozdíl od POW R2 – nevyžaduje ani  adaptér Sonoff DR. Lze jej také připevnit na zeď, s poutkem na zadní straně.

Relé samozřejmě není bezdůvodně větší: větší krabička skrývá mnohem větší výkonovou kapacitu, protože POW R3 je již schopen spínat a měřit 5500W / 25A, na rozdíl od maximálního výkonu POW R2 3500W / 15A,

POW R3 však používá k měření jinou technologii než předchozí verze R2, protože má uvnitř proudový transformátor, kterým prochází řízená fáze pro měření. Pravděpodobně to také přichází s vyšší přesností měření, ačkoli v tomto ohledu nebyly nalezeny žádné tovární údaje a testy.

Pro serióznější výkon jsou zapotřebí serióznější kabelové přípojné body, a tam jsou na spodní straně zařízení pro upevnění max. 1,785-2,25 mm (13-11 AWG) dráty.

 

Sonoff POW R3 je již řešení založené na ESP8266, ale to nebrání instalaci firmwaru Tasmota. 

Zařízení – jak správně tušíte – nezamýšlí Sonoff jako nástupce POW R2, ale jeho velký bratr, obě verze zůstanou ve výrobě a budou dostupné v nabídce. Pro měřenou regulaci menších spotřebičů zůstává Sonoff POW R2 k dispozici za příznivější cenové rozpětí, zatímco pro velké spotřebiče, jako je sauna, elektrické vytápění atd. POW R3 je již dobrou volbou.

Sonoff POW R3 již pro svou velikost a profesionální charakter nepředstavuje kategorii DIY, je vhodný i pro měření spotřeby dílenských strojů nebo větších objektů.