Matter Hub vs Matter Bridge - Jaký je v tom rozdíl?

Matter je nový standard pro připojení chytré domácnosti, který umožňuje kompatibilitu mezi zařízeními různých značek. Jakmile se zařízení Matter začnou objevovat na trhu, uvidíte je označovat jako „rozbočovače“ a „mosty“. Jaký je přesně rozdíl mezi těmito dvěma pojmy?

 

Co je to Matter Hub?

Rozbočovač Matter je centrální zařízení, ke kterému se řadiče připojují a komunikují prostřednictvím. Rozbočovače pomáhají spravovat různá zařízení v síti. Umožňují ovládat připojená zařízení z jednoho přístupového bodu na jednom místě. Rozbočovač Matter je vyžadován, pokud chcete přidávat, ovládat a spravovat různá zařízení pro chytrou domácnost Matter na jediné platformě.

Některá centra Common Matter zahrnují:

- Zařízení Amazon Echo/Alexa

– Produkty Google Home/Nest Hub

- Apple HomePod

Matter Hub podporovaný eWeLink:

- SONOFF NPanel Pro

Sonoff NPanel Pro je eWeLink podporovaný Matter hub (Public Beta), pomocí kterého můžete přidat chytrá domácí zařízení Matter do eWeLink. Vezměte prosím na vědomí, že firmware NPanel Pro (verze 2.0.0 nebo novější) je vyžadován, pokud jej chcete přidat, aby sloužil jako Matter hub. SONOFF iHost bude v budoucnu fungovat také jako Matter hub.

Co je to Matter most?

Matter most je zařízení, které může přinést ne-Matter produkty do ekosystému Matter. Funguje jako prostředník mezi matter a nematter zařízeními. Pokud máte například starší zástrčku Zigbee, most Matter ji může připojit k síti Matter. Most překládá mezi dvěma protokoly a umožňuje kompatibilitu.

Bridges pomáhají integrovat vaši stávající technologii chytré domácnosti s novými zařízeními Matter. Přinášejí starší produkty do nového standardu. Pokud právě teď nemáte rozpočet na zařízení kompatibilní s Matter, zvažte můstek Matter, který přemění vaše zařízení bez Matter na zařízení s podporou Matter. Můžete například připojit zařízení Zigbee, Z-Wave a Bluetooth k síti Matter.

Matter Bridge podporovaný eWeLink:

- SONOFF iHost 

iHost není jen lokální server pro chytrou domácnost, ale funguje také jako Matter bridge. Chcete-li tuto funkci odemknout, ujistěte se, že jste aktualizovali firmware na verzi 1.8.0. Vezměte prosím na vědomí, že před přidáním Matter Bridge do aplikace eWeLink je nutné upgradovat váš NPanel Pro na verzi 2.4 nebo novější.

Klíčové rozdíly:

- Huby jsou hlavním přístupovým bodem pro sítě Matter, zatímco mosty se připojují k jiným protokolům.

- Huby umožňují dálkové ovládání a automatizaci, zatímco mosty se zaměřují na překlad a kompatibilitu.

- Potřebujete pouze jeden hub pro nastavení Matter, ale můžete mít více mostů pro překlad.

Stručně řečeno, rozbočovače jsou centrální řídicí jednotky, zatímco mosty fungují jako překladatelé jiných standardů. Oba budou hrát důležitou roli v novém ekosystému chytré domácnosti Matter.

 

Závěr:

Jak Matter přináší revoluci v konektivitě chytré domácnosti, rozbočovače a mosty budou sloužit odlišným účelům. Huby poskytují centralizované ovládání, zatímco mosty integrují starší zařízení. S tímto průvodcem se můžete rozhodnout, zda potřebujete rozbočovač, most nebo obojí, abyste sestavili svůj ideální chytrý dům kompatibilní s Matter v eWeLink!